Tuesday, December 13, 2011

Percutian bajet atau murah...

Ramai org suka bercuti termasuk la mak ni haa...pantang ada masa terluang atau duit lebih skit mula la kepala ni merancang pi sane sinun...dalam pada itu kite mesti bijak merancang agar percutian kite tu x melebihi bajet yang kite ada..jgn ko pi joli katak pastu bile dh blk kampung halaman mula mengalami kemurungan sebab ongkosnya sudah habis dibelanjakan semasa ko mengirai apa2 barang masa diperantauan..heheheheh..

Ok la berbalik pd tajuk asal ni..mcm nk wat karangan lak biasa kalau dh name percutian bajet ni opkos la kite nk cari tiket yg memang murah gile2 la..mane ada org nk tiket mahal kan..hilang akal ke apa ko nk spend duit yg blh ko shoping atas hage tiket yg mahal..biasanya syarikat tambang murah ada menyediakan promosi hage tiket yg mmg terserlah kemurahannya dan mampu dimiliki menybbkn hati dan jantung ko x keruan..bile tgk promosi tambang murah tu mula la ko bersengkang mata mlm2 buta nk grab tiket murah..sape xnk kan..semua org nak termasuk la aku ni...tapi kita jgn mudah tertipu kadang2 harge yg ditawarkan dlm iklan tu contohnya la.. "MEGASALE TIKET HAGE 10 SEN" indah khabar dr rupa..bile dh campur seme pastu kalau ko pi ujung mggu ke public holiday opkos la hage tu akn naik mengunung tinggi umpama gunung kinabalu..

Kat sini ada disertakan pandangan seorg blogger berkenaan promosi AA ni...

1. AA suka buat "mega sale" yang tarikh perjalanan 6 bulan ke atas
2. Beberapa bulan selepas "mega sale" ada lagi sale yang harganya jauh lebih murah daripada sale sebelumnya
3. Dalam 2-3 bulan sebelum tarikh perjalanan akan ada lagi sale yang harganya jauh lebih murah daripada 2-3 sale sebelumnya (sebab nak habiskan seat-seat yang tak laku)

Kesimpulannya :

1. Setiap minggu MESTI ada sale
2. Menunggu trip yang tarikh perjalannya 6 bulan ke atas adalah lamaaaaaaaaaaaaaa! (penantian itu penyeksaan!)
3. Lazimnya sale untuk trip yang 2-3 bulan sebelum tarikh perjalanan jauh lebih murah daripada opening sale
4. Dahla beli seat promo, bila tak dapat pegi, nak tukar tarikh kena tambah duit. Bukannya sikit, banyakkkk pulak tu. Lastly kena beli tiket baru, takpun burn. Nak transfer nama pun tak boleh, kan rugi?
Jadi apa yg mak nak ckp ni jangan la mudah terpengaruh dengan apa yg dipromosikan sbb kadang2 org ckp indah khabar dari rupanya...jgn kerana kite terpesona dengan apa yg kite lihat smpai hati kite tertutup utk berpikir secara rasional  dan tergesa2 membuat keputusan hinggakan keputusan kite tu blh mendatangkan byk keburukan dr kebaikan...Sekian....

*****mmg syarikat penerbangan ada menyediakan tiket tambang murah dan kadang2 kalau kite bernasib baik mmg kite dpt tp kalau nak hage 10 sen tu menjadi kenyataan aku rase ssh sket la kene usaha smpai jaya..ntah2 bkn seat kt dlm flight kot.. kat ekor kapal terbang x...tergantung kat luar tu.. dh sampai destinasi tu rupa korang mcm mane x tau la...hahhahahaha