Tuesday, December 13, 2011

Percutian bajet atau murah...

Ramai org suka bercuti termasuk la mak ni haa...pantang ada masa terluang atau duit lebih skit mula la kepala ni merancang pi sane sinun...dalam pada itu kite mesti bijak merancang agar percutian kite tu x melebihi bajet yang kite ada..jgn ko pi joli katak pastu bile dh blk kampung halaman mula mengalami kemurungan sebab ongkosnya sudah habis dibelanjakan semasa ko mengirai apa2 barang masa diperantauan..heheheheh..

Ok la berbalik pd tajuk asal ni..mcm nk wat karangan lak biasa kalau dh name percutian bajet ni opkos la kite nk cari tiket yg memang murah gile2 la..mane ada org nk tiket mahal kan..hilang akal ke apa ko nk spend duit yg blh ko shoping atas hage tiket yg mahal..biasanya syarikat tambang murah ada menyediakan promosi hage tiket yg mmg terserlah kemurahannya dan mampu dimiliki menybbkn hati dan jantung ko x keruan..bile tgk promosi tambang murah tu mula la ko bersengkang mata mlm2 buta nk grab tiket murah..sape xnk kan..semua org nak termasuk la aku ni...tapi kita jgn mudah tertipu kadang2 harge yg ditawarkan dlm iklan tu contohnya la.. "MEGASALE TIKET HAGE 10 SEN" indah khabar dr rupa..bile dh campur seme pastu kalau ko pi ujung mggu ke public holiday opkos la hage tu akn naik mengunung tinggi umpama gunung kinabalu..

Kat sini ada disertakan pandangan seorg blogger berkenaan promosi AA ni...

1. AA suka buat "mega sale" yang tarikh perjalanan 6 bulan ke atas
2. Beberapa bulan selepas "mega sale" ada lagi sale yang harganya jauh lebih murah daripada sale sebelumnya
3. Dalam 2-3 bulan sebelum tarikh perjalanan akan ada lagi sale yang harganya jauh lebih murah daripada 2-3 sale sebelumnya (sebab nak habiskan seat-seat yang tak laku)

Kesimpulannya :

1. Setiap minggu MESTI ada sale
2. Menunggu trip yang tarikh perjalannya 6 bulan ke atas adalah lamaaaaaaaaaaaaaa! (penantian itu penyeksaan!)
3. Lazimnya sale untuk trip yang 2-3 bulan sebelum tarikh perjalanan jauh lebih murah daripada opening sale
4. Dahla beli seat promo, bila tak dapat pegi, nak tukar tarikh kena tambah duit. Bukannya sikit, banyakkkk pulak tu. Lastly kena beli tiket baru, takpun burn. Nak transfer nama pun tak boleh, kan rugi?
Jadi apa yg mak nak ckp ni jangan la mudah terpengaruh dengan apa yg dipromosikan sbb kadang2 org ckp indah khabar dari rupanya...jgn kerana kite terpesona dengan apa yg kite lihat smpai hati kite tertutup utk berpikir secara rasional  dan tergesa2 membuat keputusan hinggakan keputusan kite tu blh mendatangkan byk keburukan dr kebaikan...Sekian....

*****mmg syarikat penerbangan ada menyediakan tiket tambang murah dan kadang2 kalau kite bernasib baik mmg kite dpt tp kalau nak hage 10 sen tu menjadi kenyataan aku rase ssh sket la kene usaha smpai jaya..ntah2 bkn seat kt dlm flight kot.. kat ekor kapal terbang x...tergantung kat luar tu.. dh sampai destinasi tu rupa korang mcm mane x tau la...hahhahahaha




Tuesday, November 15, 2011

“HOW TO TRAVEL LIGHT AND STILL LOOK GOOD”

I LOVE travelling, but there’s one thing about it that I can’t stand – the packing.
There were many websites that tell people how to pack only the main items. “Easy for you to say,” I muttered out loud to my computer screen. We women can’t live without our frills. What if my hairdryer is a main item to me? Still, I’ve managed to put together a list of my own on how to attempt to pack light:

1) Check the weather forecast and make a list of things needed. Never pack without a list as you are bound to either over-pack, or forget things.
2) Lay outfits on the bed and see which ones can be interchanged. For example, a pair of skinny white jeans would look awesome with a flowy top and big hat during the day, or even worn under a beautiful beaded kaftan tunic.
3) Go for double-duty items. Scarves, for example, are stylish, multi-functional and best of all, light! Accessorise your outfit or even handbag with them.Oversized shirts are also great to knot into a cropped shirt when sightseeing, and can function as your cover-up when you’re sipping mocktails by the beach.
4) Don’t waste any space in the suitcase. For example, stuff your handbags with light clothes or even your undergarments. That way, you have more room in your suitcase.
5) Roll your clothes! Rolled items are easier to squish into odd spaces in your suitcase and won’t crease as much as folded items.
6) Wear the bulkiest clothes, heaviest costume jewellery, highest shoes and biggest handbag while travelling. That way, your bags will have more room for other stuff.
If you have your own private jet, please disregard this article. Happy packing!


By VIVY YUSOF :-managing director of FashionValet.net.
alltherage@thestar.com.my

Saturday, May 7, 2011

Korea..impian ku..

Assalamualaikum...
Saya selalu berangan untuk pergi melancong ke negara 4 musim tetapi tidak kesampaian..maklum la bkn senang nk kumpul duit ni..asyik abis jer..setakat ni negara yg pernah dilawati hanyalah INDONESIA..kenapa???sebab yg paling biasa tukaran duitnye menyebabkan org seperti sy menjadi jutawan di sana..i suka...antara tmpt yg dh dikunjungi adalah Medan n Padang..bln 10 ni perancangan utk ke Bandung...yihaaaa....tiket sudah dibeli cuma menunggu masa utk berangkat..
Korea adalah negara 4 musim yg ingin ku lawati..selalu tgk drama2 korea menguatkan lg keinginanku untuk kesana..bilekah agaknye yer..mungkin aku cuma dpt menatap gambar2 pemandangan yg cntik n menarik berkenaan negara Korea... ok la..setakat ni saje utk kali ni..bye...





mungkin sebab dia aku nak ke sana...heheheheheh



 Sumber gambar dr google...

Saturday, February 19, 2011

Cuti2 dihujung minggu...

Assalamualaikum..

Hari ni ari sabtu..apa plan korang seme ek..bg aku yg dok merantau ni biasa la mane nk blk kg..jauh ooo..nk blk jer 8 jam perjalanan..baik xyh wat penat bdn jer..oleh kerana itu aku pun dok ternak badan ler kt umah ni.makan tido makan tido..nk pi jalan duit kurang memuaskan.hehehe...selain itu kalau terlebih rajin aku masak sambil mencoba resepi baru..sbenarnya bkn resepi br pun..cuma aku je yg baru mencuba masakan tu..saje jer nk menambahkan ilmu memasak disamping menajamkan skil memasakku yg x seberapa ni..ok la..apapun moga2 ari minggu ni membawa seribu kebahagiaan buat kite semua..bye...